Eglė Gineitytė

Eglė Gineitytė

1968

  • Tapytoja.

  • Gimė 1968 m. Vilniuje, čia ir gyvena.

  • 1988–1994 m. tapybos studijos Vilniaus dailės akademijoje,

  • Nuo 1988 m. dalyvauja parodose.

  • 1993 m. studijos Zalcburgo vasaros meno akademijoje Austrijoje.

  • Kūrinių yra privačiose kolekcijose Lietuvoje ir užsienyje.

Apie kūrybą

Visi Eglės Gineitytės paveikslai – figūrinės kompozicijos. Piešdama ji tapo, o tapydama piešia.

Ankstyvuosius didžiulius spalvotus ir nespalvotus piešinius maitino ontologiniai mitai, vaisingumo ritualai ir pirmykštės baimės. Gineitytė kūriniuose išgaudavo ypatingą sprogstamąjį mišinį iš spontaniškos agresijos ir jautrumo. Piešdama menininkė negailestingai glamžo ir trina popierių perteikdama kone fiziškai jaučiamą aistrą ir skausmą. Vitališkomis linijomis ir tamsiomis dėmėmis ji piešia stambius sužeistų, sužalotų, konvulsiškai judančių kūnų siluetus priešpriešindama juos švelniai plonytėmis linijomis brėžiamiems idiliškiems – paukščio, plunksnos, gilės ir rankų – motyvams.

Spalvai čia tenka svarbi, bet ne pagrindinė funkcija. Svarbiausia – lanksčių ir paslankių linijų raiška. Spontaniškai improvizuojant kontūrinės linijos užtapomos ir vėl brėžiamos iš naujo. Juodoje ir sidabrinėje tuščioje plokštumoje dramatiški ir lyriški motyvai susipina galiausiai sudarydami monumentalias ir kartu ornamentiškas kompozicijas. Šių kūrinių neįmanoma vienareikšmiškai interpretuoti, nes skausmas ir švelnumas, grožis ir destrukcija sukuria keistą nerimą keliančią harmoniją.

Po mitinių vaizdinių kita Gineitytės tema – poravimosi ritualai. Dideliuose tapybos mišria technika ant popieriaus kūriniuose menininkė tapė agresyviai savo moteriškumą demonstruojančias herojes. Apsiribojimas lakonišku nespalvotu siluetiniu piešiniu suteikia lengvumo, o tuščias šviesus fonas – artimą šešėlių teatrui pobūdį Kiekviena figūra, rodos, suvaidina mažą linksmą ar groteskišką mizansceną prieš scenos užuolaidą.

Po 2000-ųjų Gineitytės kūriniai pakito. Dramatiškas ir groteskiškas gaidas pakeičia skaidri melancholija. Nuo šiol jos paveikslų herojai – paaugliai ir paauglės, pasineriantys į tylius paslaptingų veiksmų ritualus. Vaidutė Brazauskaitė apie šios grupės darbus rašė: „Tai ‚tylusis veiksmas, kuriame nėra daugiažodžiavimo, kur viskas nusakoma tik pauzėmis, šnabždesiais, atodūsiais, lakoniška linija, taiklia kūnų poza ar daugiareikšmiu gestu.“ Kaip ir ankstesniuose darbuose, Gineitytė savo veikėjų veidų nevaizduoja sutelkdama dėmesį į jų siluetus, pozas ir judesius. Nuogi arba vienodai apsirengę berniukai ir mergaitės vaizduojami po du arba grupelėmis, kaip ir ankstyvesniuose paveiksluose, abstrahuotame jūros pakrantės, smėlio, pievos, dangaus ar rūko fone.

Šokio, imtynių, eisenų choreografija, taip pat kaip ir žaidimų ar laukimo vaizdai, pateikiama kaip fragmentiška frizų dalis. Pavieniai paveikslai atrodo kaip didesnės kompozicijos sudedamosios dalys ar parengiamųjų etiudų variacijos. Lėtas, muzikalus išdėstymo abstrahuotoje erdvėje vienoje linijoje ritmas pasteline prigesinta perlamutrinių spalvų gama, kaip ir melancholiška nuotaika, priartina ją prie simbolistų. Paauglystė, kaip būsena tarp buvimo vaiku ir suaugusiuoju, gali būti interpretuojama ir kaip vienas iš cikliško gyvenimo rato simbolių. Šie Gineitytės kūriniai – lyg budravimo būsenos sapnai, kai sąmonė ir pasąmonė nepastebimai susilieja. Trapaus miražo įspūdis sustiprinamas originalia mišria technika. Tapydama ant popieriaus ir drobės aliejumi ir aliejine pastele menininkė lyg įtrina perlų atspalviais raibuliuojantį dažą sukurdama trapaus prisilietimo ir efemeriško miražo įspūdį.

Nostalgiškas simbolistinės tradicijos perfrazavimas šio dešimtmečio kūriniuose Gineitytės meninę poziciją vėl suartino su jos studijų draugės Patricijos Jurkšaitytės tapybos neoromantizmu.

Raminta Jurėnaitė

Skaityti daugiau Suskleisti

Kūriniai

Eglė Gineitytė - Nusileidimas;Descending;

Eglė Gineitytė

Nusileidimas

2018

Eglė Gineitytė - Gandro koja;Stork’s Foot;

Eglė Gineitytė

Gandro koja

2013

Eglė Gineitytė - Skardis;Scarp;

Eglė Gineitytė

Skardis

2012

Eglė Gineitytė - Tarp dviejų medžių;Between Two Trees;

Eglė Gineitytė

Tarp dviejų medžių

2012

Eglė Gineitytė - Prišalę bilietai;Frozen Tickets;

Eglė Gineitytė

Prišalę bilietai

2012

Eglė Gineitytė - Teritorija;Territory;

Eglė Gineitytė

Teritorija

2012

Eglė Gineitytė - Žmogus su vilna;Man with Wool;

Eglė Gineitytė

Žmogus su vilna

2011

Eglė Gineitytė - Kažkokia pasaka;Some Kind of Fairytale;

Eglė Gineitytė

Kažkokia pasaka

2011