Algimantas Aleksandravičius

Algimantas Aleksandravičius

1960

  • Fotomenininkas.

  • Gimė 1960 m. Klaipėdoje.

  • 1979 m. baigė laikrodininkų mokyklą.

  • Gyvena ir dirba Vilniuje.

  • Apdovanotas Lietuvos nacionaline kultūros ir meno premija (2011), Tarptautinės meninės fotografijos federacijos narys.

  • Kūrinių yra Lietuvos dailės muziejaus,  FIAP kolekcijose Lozanoje (Šveicarija), privačiose kolekcijose Lietuvoje ir užsienyje.

Apie kūrybą

Algimantą Aleksandravičių fotografijos išmanytojai ir kritikai dažnai vadina vienu geriausių portreto fotografų Lietuvoje, ką jau kalbėti apie produktyvumą. Anot fotomenininko ir fotografijos istoriko Stanislovo Žvirgždo, „išraiškingų portretų Lietuvoje yra sukūręs ne vienas autorius, tačiau niekas nesiėmė šio projekto tokios apimties ir taip konceptualiai“. Tai menininkas, šiandien nufotografavęs tikriausiai visus žinomiausius kultūros, meno, politikos ir kitų sričių atstovus. Autorius yra surengęs ir dalyvavęs daugybėje parodų, yra pripažintas ir vertinamas ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. Jo kūrinių yra įsigiję įvairūs meno centrai, galerijos ir kolekcininkai.

Fotomenininko dėmesio centre visuomet yra žmogus. Be Lietuvos kultūros ir meno personalijų, labai įsimintinas yra ir Rusijos mokslo, meno ir kultūros veikėjų portretų ciklas, sukurtas 2002–2003 m. Nepaisant didelio potraukio portreto fotografijai, autorius yra sukūręs ne vieną ciklą socialiai opiomis ar marginalinėmis temomis („Beprotnamis arba Zavišų dvaro gyventojai“ (1997–1998), „Kalėjimas“ (2001) ir „Vieno miestelio berniukai“ (1989–1996) apie kriminalinio pasaulio pramogas), pasak Žvirgždo, fotomenininkui tai yra būdas ištrūkti iš uždaro kultūros ir meno žmonių fotografavimo rato. Kartu tai įrodo Aleksandravičiaus universalumą, komunikabilumą, gebėjimą prieiti prie fotografuojamųjų ir nuoširdų bendravimą. Menotyrininkė Dovilė Zelčiūtė, kalbėdama apie įvairialypę menininko kūrybą, atkreipia dėmesį, kad jo „kūrybinė prigimtis nepakenčia stovinčio vandens“, todėl jo kūryba įkvėpta aistros vis nesustoti, judėti pirmyn, noro laužyti kanonus ir nepaklusti nusistovėjusioms taisyklėms.

Autorius Lietuvos fotografijos pasaulyje iš kitų fotomenininkų išsiskiria būtent savo kuriamais žymių ir nežymių žmonių portretais. Puikių portretų yra padarę ir Antanas Sutkus, Algimantas Kunčius bei kiti jau klasikų vardus turintys fotomenininkai, taip pat ir jaunesnės kartos atstovai, tačiau Aleksandravičiaus fotografijose žmonės „sukonstruoti“ iš jų pačių biografijų, jų gyvenimo istorijų, buvimo su fotografu. Aleksandravičius tęsia Lietuvos fotografijos mokyklai būdingą psichologinio portreto tradiciją, tačiau jo požiūris į portretuojamąjį kiek skiriasi nuo kitų fotomenininkų. Jis pasirinko užsienio menininkams (Annie Leibovitz, Helmutui Newtonui, Richardui Avedonui) būdingą kelią – fotografuojamųjų portretuose ieškoti dalykų, atspindinčių asmens pomėgius, profesiją, charakterį ar dar kokias nors savybes ar bruožus.

Raminta Jurėnaitė

Skaityti daugiau Suskleisti

Kūriniai

Algimantas Aleksandravičius - Algirdas Petrulis;Algirdas Petrulis;

Algimantas Aleksandravičius

Algirdas Petrulis

2005

Algimantas Aleksandravičius - Tapytojas Šarūnas Sauka;Painter Šarūnas Sauka;

Algimantas Aleksandravičius

Tapytojas Šarūnas Sauka

2004

Algimantas Aleksandravičius - Aktorius Aleksandras Kalyaginas;Actor Aleksandras Kalyaginas;

Algimantas Aleksandravičius

Aktorius Aleksandras Kalyaginas

2003

Algimantas Aleksandravičius - Humoro rašytojas Michailas Zvaneckis;Humor Writer Michailas Zvaneckis;

Algimantas Aleksandravičius

Humoro rašytojas Michailas Zvaneckis

2002

Algimantas Aleksandravičius - Poetė Bela Achmadulina;Poet Bela Achmadulina;

Algimantas Aleksandravičius

Poetė Bela Achmadulina

2002

Algimantas Aleksandravičius - Skulptorius Vladas Vildžiūnas;Sculptor Vladas Vildžiūnas;

Algimantas Aleksandravičius

Skulptorius Vladas Vildžiūnas

2000

Algimantas Aleksandravičius - Menininkas Deimantas Narkevičius;Artist Deimantas Narkevičius;

Algimantas Aleksandravičius

Menininkas Deimantas Narkevičius

2000

Algimantas Aleksandravičius - Grafikas Kęstutis Grigaliūnas;Graphic Artist Kęstutis Grigaliūnas;

Algimantas Aleksandravičius

Grafikas Kęstutis Grigaliūnas

2000